Velkommen til Håøya Naturverksted

Håøya Naturverksted er et samarbeidsprosjekt basert på kulturformidling og videreforedling av naturressurser på naturens premisser. En trio bestående av geitebonde Helge Haugen, meieriteknolog Lise Brunborg og kokk/osteselger Yngve Strøm Tingstad fra «Gutta på Haugen». Vårt første mål er å lage Norges beste geitost på rå melk fra Kasjmir-geiter som beiter kulturlandskapet på øya i sommersesongen 2014.

flyfoto håøya

Håøya Seter – et geiteparadis

Om vinteren bor geitene på Mørk Gård på Hurum. De siste somrene har de hatt sommerbeite på norddelen av Håøya. Det friske varierte beitet gir melk av unik kvalitet som vi vil foredle til hvit geitost. Vi vet at god dyrevelferd, skånsom handmelking og ysting på fersk ubehandlet melk gir best resultat. I tillegg kommer kompetent modning av ostene. Produktet vil bli solgt på Håøya og på delikatessebutikker og restauranter i Oslo-området. Mangelen på strøm vil vi bruke til vår fordel ved å lage produktet på gamlemåten slik budeiene har gjort i hundrevis av år på setra.

geiter på håøya

Levende matkultur og bærekraftig skjøtsel

Geitene er både miljøvennlige og effektive kulturlandskapspleiere. De åpner opp det vakre friluftsområdet som ligger bare et drøyt steinkast fra hovedstaden. Øya har båtanløp fra Aker Brygge og Drøbak om sommeren og det er mulig å overnatte i både Kystledhytter og telt. Vi ønsker å vise frem dyrene og handtverksmessige produksjonen til besøkende på Håøya. Vi vil la de ta del i en utdøende kulturhistorisk tradisjon som seterdrift er blitt i våre dager. Vi ønsker også å tilby et enkelt serveringstilbud basert på lokalproduserte økologiske råvarer.

Helge og geitene

Håøya Naturverksted vil også sysle med aktiviteter som Økologisk Bakeverksted, miljøvennlig kullproduksjon, utvinning av havsalt, restaurantdrift for kortreist mat, turistvirksomhet og ikke minst være en undervisningsarena for handtverk og kulturtradisjoner for barn og unge.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s